• Direct boeken bij het park
  • Laagste prijsgarantie
  • Veilig op vakantie
 
Bij aankomst op vrijdag of maandag zijn de meeste vakantiehuizen beschikbaar. 
 
 

Groningen

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland. Vooral bekend in Groningen is de gelijknamige hoofdstad. De stad Groningen heeft een bruisend centrum. Buiten de stad is er mooie natuur. Zo heb je bijvoorbeeld het meer van Paterswolde en het Nationaal landschap Middag-Humsterland.

Groningen, de stad
Groningen is een bruisende stad met veel evenementen. In deze stad leeft de cultuur. Het bekendste herkenningspunt van Groningen is de Martinitoren in het centrum. In 2019 is het Groninger Forum geopend, dit is een architectonisch mooi gebouw waar voorstellingen en exposities plaatsvinden. Bekende evenementen in Groningen zijn het Muziekfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) en Noorderzon. ESNS wordt ieder jaar in januari georganiseerd en biedt vier dagen lang een podium voor opkomende bands en artiesten. Noorderzon is een festival dat in de zomer gehouden wordt. Noorderzon is een festival voor kunst, creativiteit, theater, toneel en muziek.

Bourtange
Bourtange is een vestingstadje in het noorden van Groningen, vlakbij de Duitse grens. Het vestingstadje Bourtange is gebouwd in een stervorm. In dit plaatsje ga je echt terug in de tijd en bewonder je de middeleeuwse architectuur, grachten en dijken. In het stadje zijn vier musea te vinden, waarbij je meer kunt leren over de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje.

Pieterburen
Pieterburen staat natuurlijk bekend om het zeehondencentrum Pieterburen. Pieterburen zelf is maar een klein dorpje met ongeveer 500 inwoners. Een dagje uit naar het zeehondencentrum is interessant. Voor elke leeftijd voelt het zeehondencentrum bijzonder. Je kunt hier alles leren over de problemen waar de zeehonden mee te maken krijgen. Een tip is om de website van het zeehondencentrum in de gaten te houden. Ze varen regelmatig op zee om zeehonden vrij te laten. Mocht er zo’n tocht gepland staan, kun je een plekje op de boot reserveren.

Natuur in Groningen
Een van de populairste natuurgebieden in Groningen is het Paterswoldsemeer. Het meer van Paterswoldsemeer ligt op de grens met Drenthe. Het meer is vooral geliefd door zeilliefhebbers. Een ander natuurgebied in Groningen is het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Het Middag-Humsterland landschap is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Veel kunstenaars lieten zich inspireren door de vergezichten die hier te vinden zijn. Het natuurgebied ligt boven de hoofdstad van de provincie. Het is een boerenlandschap van akkers, sloten en eeuwenoude dorpjes. In Groningen is het prachtig wandelen en fietsen.

Het Pieterpad
Het bekende Pieterpad begint in Groningen. Het is de bekendste langeafstandsroute van Nederland. Het is een 500 kilometer lange route vanaf Pieterburen tot Maastricht. De route is verdeeld in 26 wandeletappes. In Groningen kun je ervoor kiezen om een van de eerste etappes af te leggen. De eerste etappe begint in Pieterburen en eindigt in Winsum.

De Menkemaborg
De Menkemaborg is een kasteelmuseum. De Menkemaborg is ieder jaar open vanaf maart tot en met december. Het kasteelmuseum ligt in Uithuizen, in het noordoosten van de provincie. Je kunt in het kasteel wandelen door ruime vertrekken en onder andere het kabinetorgel bekijken. De kasteeltuin is schitterend. Er is een theehuis, doolhof, boomgaard en een moestuin. Het kasteel is volledig ingericht door kunstenaars. Je kunt het kasteel dus bewonderen met sferen uit de 17e en 18e eeuw. Het schathuis van de Menkemaborg was vroeger een opslagplaats voor paarden en koetsen. Vandaag de dag bevindt zich hier een pannenkoekenrestaurant. 

Hortus Botanicus Haren
De Hortus Botanicus Haren is eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. De Hortus Botanicus is 15 hectare groot. Er is een wilde plantentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin met een authentiek Chinees theehuis. Meer dan 100 vrijwilligers zetten zich in om de Hortus in Haren te bewaren.

Arboretum Notoarestoen
De Arboretum Notoarestoen is het levenswerk van notaris Smit. De naam Arboretum Notoarestoen betekent letterlijk ook notaristuin. Deze notaristuin ligt in Eenrum, dat vlakbij Groningen stad ligt. Sinds het overlijden van notaris Smit in 2002 is een stichting opgericht om zijn levenswerk te behouden en onderhouden. De notaristuin is zo’n twee hectare groot. Het gebied van deze tuin is gevuld met 600 verschillende soorten naald- en loofbomen, afkomstig uit verschillende landen. Verder staat deze tuin bekend om zijn unieke rhododendron plantage. In de Arboretum Notoarestoen zijn een aantal zeer zeldzame rhododendron soorten aanwezig.

De kust van Groningen
Vanaf de kust van Groningen heb je mooie vergezichten. Je kunt zelfs uitkijken naar het onbewoonde Rottum. Je kunt prachtig wandelen en fietsen voorbij de kust, je passeert dan pittoreske dorpjes en mooie zeekleigebieden. De kraamkamer van de Noordzee vind je ook aan de kust. Hiervan is besloten dat de natuur helemaal zijn eigen gang kan gaan. Verder kun je ook naar de Dollard, hier groeien unieke plantensoorten.